torstai 22. tammikuuta 2015

Garmin Vivofit 1 aktiivisuusranneke (only in finnish)


Mie päädyin joulunpyhien harkinnan jälkeen humputtelemaan itselleni Garminin Vivofit aktiivisuusrannekkeen ja sykevyön. Lueskelin erinäköisiä arvosteluja viikon päivät ja päädyin ostamaan tämän mallin sen vuoksi, että rannekkeen sai ostettua sykevyön kera, se kestää vettä sekä uimista, patteri kestää vuoden vaihtamatta (ei siis tarvi latailla 3-6 päivän välein, kuten useimmat mallit), malli ei lakkaa laskemasta askeleita 10 000 askeleen täytyttyä ja ranneke seuraa liikehdintää nukkuessa.

Käyttöönotto oli puhelimen kanssa helppoa (itselläni Samsung Galaxy S4 mini). Rannekkeesta patterin takaa muovisläibäre ensin irti. Lataa Garmin Connect sovellus puhelimeesi ja luo itsellesi käyttäjätili sovelluksen kautta. Bluetooth puhelimesta päälle ja parita ranneke sekä puhelimesi toisiinsa yhteydessä olevaksi. Tämän jälkeen voit yhdellä napin painaluksella synkronoida tietosi puhelimeesi silloin kun siinä on bluetooth päällä.


Uuteen Vivofit 2 rannekkeeseen on tehty korjauksia tämän minun mallin jälkeen, mm. näyttöön on lisätty taustavalo ja kiinnitystä on paranneltu. Harmittaa hieman näin jälkeenpäin, etten malttanut ootella uutta mallia, kun en mistään tiennyt semmoista olevan tulossakaan. Olen kuitenkin pärjännyt omani kanssa aivan hyvin. Lenkillä käydessä pitää vaan oottaa kohdalle aina katulamppu, jotta näkee askeleet ja sykkeen sekä laittaa nukkumisasetus päälle ennen valojen sammuttamista. Eikä ranneke ole tähän mennessä kertaakaan kädestä pudonnut.


Tietokoneelta Garmin Connectin sivuilta saat näkyviin mm. (näkyy myös puhelinsovelluksessa) sykevyön kanssa tehdyt liikuntasuoritukset ja niiden diagnostiikan. Keskisykkeen sekä korkeimman sykkeen, liikkuessa kulutetut kalorit ja tahdin.

Sykemittaus rannekkeessa pyörähtää päälle heti kun sykevyön laittaa paikoilleen, eikä sitä tarvitse erikseen liittää tai parittaa rannekkeen kanssa. Liikuntasuorituksen mittaaminen loppuu, kun sykevyön ottaa pois paikoiltaan, tai painaa aktiivisuusrannekkeesta syketoiminnon pois päältä. Sen jälkeen vaan rannekkeen synkronoiminen puhelimeen bluetoothin avulla ja Garmin Connectin palvelu näyttää sinulle kauanko lenkki kesti ja mitä siellä tapahtui.


Ranneke ei tunnu kädessä mielestäni liian isolta, kesti vain tottua pitämään ranteessa jotain, kun kelloakaan ei tule koskaan käytettyä. Slimmimpiäkin malleja tosin löytyy, myös Garminilta itseltään, mm. Vivosmart malli, joka yhdistetään puhelimeen niin, että voit lukea rannekkeen omalta näytöltä esim. sinulle saapuvat tekstiviestit yms. Käytän ranneketta kaikkialla muualla paitsi töissä ollessani, sillä en pidä sormuksiakaan yms. toistuvan käsien pesemisen ja käsihygienian ylläpitämisen vuoksi. Samoiten suuri möhkäle kumihanskojen alla ei tunnu hyvältä. Tämä tietenkin sen verta vääristää diagnostiikkaa, että ranneke saattaa antaa infoksi esim. etten ole liikkunut 5-6 tuntiin askeltakaan. (Työkaveri justiinsa heitti, että laittaa rannekkeen nilkkaan, niin eiköhän aja saman asian. Pitää testata!)

Yläreunaan ranneketta, askelten lukumäärän yläpuolelle, tulee punainen palkki, jos olet ollut liikkumatta yhden tunnin ja sen jälkeen neljä pientä punaista viivaa vastaten jokaista 15min liikkumatta (yht. 2h). On kohtuu murhe laittaa työpäivän jälkeen ranneke käteen ja kahtella ko palkki huutaa punaisena ettei mitään ole tapahtunut.


Ranneke antaa sinulle päivätavoitteen, joka ei ole automaattisesti 10 000 askelta, kuten suurimmassa osassa muista aktiivisuusrannekkeista. Tavoite vaihtelee sitä mukaan, miten paljon kävelet. Jos muutamana päivänä jäät tavoitteen alle, laskee se hieman ja kävellessäsi enemmän, nousee seuraavan päivän askeltavoite korkeammaksi. 

Askelmittari on kohtuu tarkka. Heitot ovat lähinnä parin sadan askeleen luokkaa ja käytettäessä välillä pois kädestä, ei niitä paljoa päivän aikana kerry. Autossa kolmen tunnin istuminen hyppyytti ilmeisesti sen verran, että 170 ylimääräistä askelta se taisi istuskellessa ottaa. Askelmittari ei myöskään laske ihan lyhyitä muutaman askeleen siirtymisiä, joten esim. punaisista liikkumattomuus palkeista eroon pääseminen vaatii ihan kohtuullisen ajan verran tepsuttelua.


Tykkään itse myös tuosta rannekkeen unenseuraamis-toiminnosta. Liikehdintä diagnostiikalla ei nyt oikein muuta virkaa ole, kun tiedät herätessäsi, oletko nukkunut levottomasti vai ei. Itselläni on ainakin tullut tarkkailtua tarkemmin, että saisin nukuttua vähintään sen 7,5 - 8 h unet yössä. Ja harmittaahan se, kun aamulla herätessä Garmin Connect lausuu loihtimahan, että olet ummistanut silmäsi vain kuudeksi tunniksi. Sitä sitten osaa laskea yksi ynnä yksi, että seuraavana iltana pitää mennä aiemmin nukkumaan, piste.

Rannekkeen hyvä puoli askelmittarin vuoksi on se, että hyötyliikunta kävelyä tulee yksinkertaisesti enemmän. Tulee tehtyä kiertoreittejä sekä käytyä asioilla erikseen, ei keskitetysti hoitamalla kaikki yhdellä reissulla. Samoiten, jos illalla askelmäärä näyttää vähäiseltä, tulee lähdettyä iltakävelylle tai asioikseen vain käymään jossain. Asun itse hyvin keskeisellä paikalla ja kävelymatkat ovat lyhyitä, joten ranneke kyllä aktivoi liikkumaan enemmän.

Ps. Postaus EI ole sponsoroitu.

2 kommenttia:

  1. Hei kiitos tästä! Oot kyllä hyvin ja selkeesti saanut koottua arvostelun (:

    Jossain välissä miettiny et oispa kiva hommaa joku, et jos sais liikkuun vähän enempi. Tän ja erään kaverin arvostelun perusteella alkaa vaikuttaa ihan hauskalta lelulta! :D Pitää varmaan pitää silmät auki, jos tulisi jossain hyvä tarjous vastaan ja antaisi rahatilanne myöten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on mahdollista, joissain paikoissa pystyy varmaan myös testaamaan, että mikä ranneke sopii parhaiten omaan käteen ja tuntuu ranteessa hyvältä. Ja tästä saa ehkä vähän myös osviittaa siihen, mitä plussia ja miinuksia kannattaa katella noista laitteista, mitkä sopii omalle tarpeelle. Halvempiakin ja kompaktimpiakin rannekkeita löytyy ja oon kuullut myös muutaman kommentin, että ranneke on jäänyt pitkällä käytöllä ns. kalliiksi rannekelloksi :D

      Itellä ollut päivittäisessä käytössä tosta vuodenvaihteesta lähtien, että niillä eväillä ainakin mielenkiinto pysynyt ylhäällä. Kannattaa harkita ja seurailla oisko semmoinen mikä inspiroisi itseä liikkumaan enempi :) Ja nimenomaan hauska lisävempain kyllä arkeen on ollut, on jottain konkreettista tekemisistään mitä seurailla ;D

      Poista